Huisartsen stemmen na felle onderlinge discussies alsnog in met zorgakkoord

Huisartsen stemmen na felle onderlinge discussies alsnog in met zorgakkoord

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) heeft dinsdagavond besloten het Integraal Zorgakkoord alsnog te ondertekenen. In september ondertekenden elf andere zorgpartijen het akkoord al, maar huisartsen zagen toen een aantal belangrijke voorwaarden niet vervuld. Zo waren ze er niet van overtuigd dat ze extra tijd zouden krijgen voor hun patiënten en geloofden ze ook niet in de financiering daarvan.

In het Integraal Zorgakkoord (Iza) heeft het ministerie van VWS met onder meer verzekeraars, ziekenhuizen, specialisten en patiëntenverenigingen afspraken gemaakt om de zorg „goed, toegankelijk en betaalbaar” te houden. Na felle interne discussies geeft de ledenvergadering van de LHV het bestuur toch toestemming het akkoord te ondertekenen.


Lees ook: In het nieuwe zorgakkoord zullen zieke mensen vaker op zichzelf zijn aangewezen

Een woordvoerder van de huisartsenvereniging laat aan persbureau ANP weten dat de concrete invulling van twee van de tien punten die de huisartsen geregeld wilden zien, ze over de streep heeft getrokken. Het gaat dan om de gewenste extra tijd voor patiënten en de verhoging en differentiatie van tarieven voor de avond-, nacht- en weekendzorg, zodat die diensten aantrekkelijker worden voor huisartsen.

‘Eerste goede stap’

Aan het besluit van de ledenvergadering gingen felle interne discussies vooraf. „We beseffen dat dit pas de eerste, goede stap is”, zegt LHV-vicevoorzitter Aard Verdaasdonk op de website van de huisartsenvereniging. „Samen met alle Iza-partijen kunnen we nu verder werken aan vertrouwen en noodzakelijke oplossingen voor de huisartsenzorg”.

Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is blij dat de huisartsen als laatste partij toch het akkoord gaan ondertekenen. „De huisartsen vervullen een belangrijke rol in ons zorgstelsel”, vindt Kuipers. „Door met alle partijen samen te werken, kunnen we komen tot oplossingen die nodig zijn om de zorg nu en in de toekomst toegankelijk, betaalbaar en van goede kwaliteit te houden.”

Source link

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *